home

presentator      journalist      'wij willen ook een kind'      voice-over      dagvoorzitter      opdrachtfilms      pers      biografie      boekingen & contact

Biografie    

Mirella van Markus


Biografie

Mirella van Markus (1977) studeert in 2002 af als drs. in de communicatiewetenschap en werkt een aantal jaren bij Bromet & dochters als researcher voor documentairemaker Frans Bromet. Met Bromet maakt zij series voor de VPRO, NCRV en de Humanistische Omroep.

Mirella ontwikkelt zich bij Bromet, de grondlegger van de camera-journalistiek, tot camera-journalist en maakt vanaf 2003 bij RTV Noord-Holland diverse programma's als camera-journalist en item-regisseur.

Vrijheid Blijheid (2004) is het eerste programma dat Van Markus bij RTV Noord-Holland presenteert, gevolgd door het jongerenprogramma SHOOT.

Zomer 2006 wordt Mirella door TVBV, het productiebedrijf van Jeroen Pauw gescout om Goedemorgen Nederland bij de KRO te presenteren. In dit dagelijkse ochtendprogramma interviewt zij drie seizoenen ruim vijftienhonderd mensen over de actualiteit, politiek, sport, cultuur, human interest en entertainment.

Naast Goedemorgen Nederland presenteert Mirella ook andere programma's voor de KRO, zoals de special Boer Trouwt Vrouw: het huwelijk van boer Pros en zijn Yolanda. Mirella valt in voor de zwangere Yvon Jaspers (2007).

Voor Ned 3 presenteert Mirella het populair wetenschappelijk programma Het Lab, waarin verschillende experimenten en psychologische testen worden uitgevoerd.

Voorjaar 2008 presenteert Mirella de kijkcijferhit van de zondagavond De Italiaanse Droom. Een realityserie over vier Nederlandse stellen die strijden om een Bed en Breakfast in het pittoreske Italiaanse dorpje Piticchio. Zij worden beoordeeld door een deskundige jury en de geheime dorpsraad.

Na Itali‘ vertrekt Mirella naar de Noordpool voor het KRO programma Surviving Nature: IJsberen & Inuit. In opdracht van het Wereld Natuur Fonds reist zij met actrice Hanna Verboom, acteur Daniel de Boissevain en voormalig profwielrenner Michael Boogerd af naar het hoge Noorden om de veranderingen van het klimaat waar te nemen.

Naast het presenteren van televisie programma's schrijft Mirella interviews en reportages voor o.a. KRO Magazine, Mikrogids en het nieuwe lifestyle magazine Maria, dat de KRO in september 2008 lanceert.

Voor het magazine Maria duikt Mirella als participerend journalist in de wereld van yoga en meditatie doet verslag van haar persoonlijke ervaringen.

Mei 2009 verschijnt de zevende editie van het Hu.man Holidays VakantieDoeboek van ontwerper Hans Ubbink met bijdragen van o.a. Mirella van Markus, Bart Chabot en Martin Bril (2009).

Mirella neemt vakantiedoeboeklezers mee naar de filosofische kant van de vakantie en interviewt filosoof René Gude over het zes-stappen-plan van filosoof René Descartes.

Sinds zomer 2009 werkt Mirella samen met fotograaf Niels Helmink (bekend van het boek 'Shopkeepers' en jaren samengewerkt met Erwin Olaf) aan het multimediale project: Nachtbrakers. 'Nachtbrakers' beslaat een fotoboek, foto-expositie en een tv reportageserie waarin mensen worden geportretteerd die 's nachts leven. Het boek 'Nachtbrakers' wordt najaar 2010 uitgegeven worden door Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Voorjaar 2009 maakt Mirella van Markus bekend dat zij na drie jaar stopt met het presenteren van KRO's Goedemorgen Nederland. Vanaf maandag 12 oktober a.s. presenteert zij, afgewisseld door Pernille la Lau, de dagelijkse Talkshow Helder bij de Teleac.

Bekijk video's van Mirella

Lees artikelen van Mirella

van markus
mirella van markus bio
copyright mirella van markus - rem-art